Už jsme navštívili vánoční trhy v Bonnu, Berlíně, Kolíně nad Rýnem a minulé Vánoce i v Hamburgu. Vánoční trhy v Německu zbožňuju, stejně jako Němci zbožňují ty naše. Do Hamburgu ale nemusíte jezdit jenom o Vánocích. Trhy jsou jen bonus navíc.

Aussen Alster hotel

Špatně zabočíš a seš v ….

Vyjíždíme v deset ráno. Původní plán byl vyrazit v sedm, ale to se nám jako obvykle nepovedlo. Ale co, jedeme autem, nic nám neuteče. V našem původním plánu ovšem bylo i to, že to vezmeme přes Drážďany, Lipsko a Braunschweig. Jenže někde za Drážďanami jsme špatně odbočili a svezlo nás to na trasu přes Berlín. Sice je to jenom o pár kilometrů dál, zato po mnohem horší a pomalejší cestě. Za Berlínem se totiž staví, bourá, rekonstruuje a tak většinou jedete jenom v jednom nebo ve dvou pruzích. Zkrátka cesta za trest. Do Hamburgu dorazíme se sedmdesáti minutovou odchylkou od plánu. To není tak špatný. Nicméně doporučuju vybrat trasu přes Lipsko a Braunschweig, která je mnohem plynulejší.

Hotel poznáš podle snídaně

Ubytováváme se v Aussen Alster Hotel nedaleko jezera Alster. Je to malej, zato neskutečně útulnej hotýlek. Nechybí krb, bar, ochotný personál a co hlavně – ty snídaně! Uzený losos, výběr ze spousty kvalitních sýrů, míchaná vajíčka, slanina, čokoládová pomazánka, zelenina, ovoce, koláč… Rozhodně je z čeho vybírat. Hotel je totiž snídaněmi vyhlášený. A i pokoje jsou útulný a prostorný. A co je nejdůležitější – všechno máme blízko a odevšad do hotelu jenom pár minut chůze.

V Hamburgu si ponorkovou nemoc vyzkoušíte na vlastní kůži

Hamburg je druhým největším přístavem v Evropě. Hned po nizozemském Rotterdamu. Ale jen jemu se říká `brána do Evropy`. Kotví tu luxusní zámořské parníky i nákladní lodě rozvážející zboží do celého světa. Upřímně, když jsem přístav spatřila poprvé, byla jsem zklamaná, čekala jsem ho mnohem větší. Stála jsem naproti Labské filharmonii, kterou jsem měla po levé ruce, a říkala si, kde jsou všechny ty lodě? Pak jsem se rozhlídla pořádně. Přístav rozhodně není malý! Je tak napěchovaný loděmi, že ani nedohlédnete na konec. Jenom procházka podél přístavu vám zabere víc než hodinu, možná i víc, protože my od filharmonie ani na úplný konec nedošli. Dá se vůbec na konec dojít? Zastavili jsme se u ruské ponorky U434, ze které tady udělali museum. Vypadá malinká, ale když do ní vlezete, nestačíte se divit, co všechno se do ní vejde. Ale stísněný pocit vás nemine. Chodby jsou úzké, sotva se vyhnou dva lidi. Pořád lezete dolů a nahoru, občas se o něco třísknete. Hlavou, loktem, kolenem… Takhle potlučená jsem snad nikdy nebyla. A pořád nejsme na konci! Už vím, co znamená ponorková nemoc. U-Boot Museum rozhodně stojí za návštěvu. Od chvíle, kdy jsem ponorku navštívila, jsem zkoukla snad všechny možné filmy, které se v ponorce odehrávají. My ovšem zřejmě byli v suverénně nejmenší.

Čtvrť duchů na seznamu UNESCO

Určitě stojí za to, abyste se v přístavu vydali po některém z mol až k řece. Dost tam fouká, ale stát vedle těch obrovských lodí kotvících u náplavky, které slouží hlavně jako zábava pro turisty, restaurace a bary, je zvláštní pocit. Připadáte si tak malí!

Naopak na druhé straně přístavu, kousek za filharmonií, najdete památku chráněnou UNESCO. Jde o komplex skladovacích budov Speicherstadt, které jsou hezké za dne, ale ještě krásnější za tmy, kdy jsou nasvícené. Když tamtudy procházíte, připadáte si tak trochu jako ve čtvrti duchů. Skoro žádní lidé, jen budovy, které jako by pluly na řece. Kolem jsou luxusní budovy a kanceláře, takže pro turisty nic moc.

Nedivte se, Němci mají výzdobu i na autech

Hamburg je druhé největší město Německa. Budete-li ho chtít projít celé, rozhodně tři dny nestačí. My bohužel víc neměli a tak jsme chodili jenom pěšky, abychom aspoň stihli nasát zdejší atmosféru. Ta ovšem byla ryze vánoční. Němci si potrpí na výzdobu a hlavně na světýlka. Jsou na všem, na čem aspoň trochu drží. Dokonce tu najdete i nazdobená auta. Sobí paroží, samolepky Santy Clause na kapotě… Snad jen odpadkové koše nenesou žádnou známku Vánoc.

Hlavně nepanikař

Trhy. Ty německé znám dobře. Vím, že málokde mají svařák, co by mi nechutnal. Tady jsem ho rozdělila do dvou skupin: na super a příliš sladký. Cena se pohybuje od 2,5 do 3,5 eur. Záloha na hrneček je kolem 5 eur. Bohužel jsme tu byli o víkendu a celkový dojem z trhů mi zkazily davy lidí. Na Rathausmarkt, největším hamburském náměstí, jsou i největší trhy, ale probojovat se z jednoho konce na druhý? Hodně psychicky i fyzicky vyčerpávající. Jeden den jsme tam přišli po deváté večer a docela to šlo, další den jsme dorazili okolo páté odpoledne a následoval šok. Skoro jsem začala brečet. Chtěli jsme si koupit svařák a něco malého k jídlu. Vzdali jsme to. U stánku jsme čekali dvacet minut a pohnuli se zhruba o půl metru. Naštěstí jsou v centru Hamburku stovky vánočních stánků. A většina má otevřeno až do deseti.

Co si dát v Hamburgu? Jednoznačně sushi!

Pokud v Hamburgu zatoužíte po něčem jiném než místních hospodách a bistrech, rozhodně doporučuju asijskou restauraci Mr. Cherng. Můžete si vybrat z klasického á la carte menu anebo si objednat all you can eat. Stojí 18 eur na osobu a s našimi místními all you can eat restauracemi se absolutně nedá srovnávat. Mají tam desítky různých sushi, mořské plody, nudle, hovězí, vepřové, kuřecí, dokonce i klokaní maso a také ryby. Vybrat si můžete i z různých příloh a zákusků včetně úžasné sezamové zmrzliny. Udělejte si ale rezervaci, jinak budete pravděpodobně čekat na stůl klidně celou hodinu. Ano, takový je o Mr. Chernga zájem.

Za dobrou kávou vás pošlu do Nord Coast Coffee Roastery, která se nachází kousek od přístavu. I tady si ovšem o víkendu vystojíte frontu.

U toho pánové být nemusí

Nakupování. To je kapitola sama pro sebe. Berlín je fajn. V Drážďanech je o adventu na můj vkus až moc lidí. Hamburg je bomba. Všechny důležité obchody (rozuměj všechny světoznámé značky) najdete kousek od sebe, kromě toho tu máte i obchodní dům Europa, v němž najdete i levnější obchody a restaurace. A hned kolem další a další nákupní ulice. Nepotřebujete jet tramvají, metrem ani autobusem, v centru je všechno v docházkové vzdálenosti.

Když v zimě, tak i v létě

V zimě, hlavně před Vánocemi je dobré Hamburg zažít hlavně kvůli vánoční atmosféře, která na vás dýchá ze všech směrů. S Prahou se to nedá srovnávat. Co jsem ale slyšela od kamarádky, která v Německu už pár let žije a dva roky bydlela i v Hamburgu, na jaře je prý ještě krásnější. Především díky tomu, že si můžete sednout u řeky bez toho, aniž byste se třásli zimou. Posedíte si v přístavu na lavičce, dáte si kafe a kocháte se výhledem na obří lodě, které u nás nikdy neuvidíte. Jestli do Hamburgu někdy znovu pojedu, bude to rozhodně v květnu. Anebo v červnu.

Pár rad a tipů na závěr:

  1. Ubytování v centru je drahé, ale zase ušetříte za MHD. My se ubytovali v hotelu Aussen Alster a nemohli jsme si vybrat líp!
  2. Jestli jedete autem, domluvte si v hotelu/pensionu parkování. My stáli v soukromé podzemní garáži za 10 euro na den. V Hamburgu, ostatně jako v celém Německu je parkování tak trochu problém. O víkendech se dá bezplatně parkovat na spoustě míst, ale před Vánocemi je stejně všude plno.
  3. Výhodou ale je, že v Hamburgu stejně jako v Drážďanech nepotřebujete žádnou ekologickou známku.
  4. Jestli pojedete vlakem, nádraží je přímo v centru, tudíž s menším kufříkem dojdete všude pěšky.
  5. Pozor na cyklisty. Občas jdete po chodníku a až po chvíli si uvědomíte, že překážíte místním cyklistům, protože jdete v jejich cyklopruhu.

 

Foto: Petr Kučera, Michaela Dočkalová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

business_coffee